DocPoint 2013!

Jag hade en viktig sak att säga. Imorgon inleds DocPoint! Det finns en uppsjö av fina saker att titta på, och jag är redan nu bitter över att jag inte kan se allt. I och för sig skulle det vara otroligt tungt att ta in så många filmer på kort tid, därför går det inte så bra att rusa mellan visningarna. Det går bara inte, sådan är dokumentärens natur (eller bör vara, tycker jag).
Dessutom kommer jag jobba i några omgångar på festivalinfon, så det blir ju inte så jättemycket tid över. Blöblöblöö.

Hur som helst, jag tänkte helt kort tipsa om några filmer jag redan sett, eller är väldigt nyfiken på.

Fuck For Forest | Michał Marczak | Polen, Tyskland 2012
Ett gäng gör amatörporr och donerar vinsten till regnskogen och miljövård.

The Life and Times of Paul the Psychic Octopus | Alexandre O. Philippe | USA 2012
En bläckfisk som är synsk, och har förutspått fotbollsmatchers resultat. Det är så otroligt, fascinerande och flippat, att jag inte riktigt vet vad jag ska tycka om det. Kan vara roligt och givande.

The Life and Times of Paul the Psychic Octopus – Trailer ver 1 from Shadow Show on Vimeo.

Tavarataivas | Petri Luukkanen | Finland 2012
En jappe lägger allt han äger i ett förråd, och får hämta en sak om dagen. Nya saker får han inte köpa. Experimentet pågår i ett år. Måste ses åtminstone av alla hoarders som mig! Filmen kommer också visas på bio efter DocPoint.

Fortress | Lukáš Kokeš, Klára Tasovská | Tjeckien 2012
Transnistria, eller Pridnestrovie, är ett gränsland som utropats som självständigt 1990, men har fortfarande inte erkänts av en enda stat. Tiden har stannat kvar vid Sovjettiden. Landet har fastnat mellan EU och Ryssland, dåtid och nutid,kriminalitet och anständighet, dekadens och hopp om förändring. Problemen är många, och hur många vet egentligen om att den här nationen existerar?

Tzvetanka | Youlian Tabakov | Bulgarien, Sverige 2012
Ett rörande livsöde i mängden. Tzvetanka, född 1926 berättar om sitt liv och sina drömmar, om att leva bakom järnridån, om att hålla uppe en livslåga trots grymma förluster. "Järjestelmät romahtavat, päivä toisensa jälkeen kääntyy mailleen, mutta vanhat rouvat ovat arjen järkähtämätöntä ydintä."

Marina Abramoviç: The Artist is Present | Matthew Akers | USA 2012
Marina Abramoviç har varit performancekonstnär sen början av 70-talet, och dokumentären följer förberedelserna för hennes viktigaste utställning vid Museum of Modern Art. Under tre månader sitter hon i muséet under öppettiderna, oavbrutet. Besökarna får i tur och ordning sitta mitt emot konstnären, och se henne i ögonen. Folk har blivit otroligt berörda av denna enkla idé, även konstnären själv (och t.o.m. Lady Gaga besökte utställningen). Trots att man inte alls diggar performance tror jag att detta är en fängslande film.

Trailer – Marina Abramovic The Artist is Present from Show of Force on Vimeo.

Ytterligare skulle jag kunna tipsa om ungefär lika många till, men det blir ju för tjatigt. Kolla resten av programmet HÄR!

Annonser
DocPoint 2013!

3 reaktioner på ”DocPoint 2013!

 1. Ileea skriver:

  Jag befinner mig helt klart i fel stad, det här låter ju jätteintressant! Du får berätta om de dokumentärer som du hann se sedan :-)

 2. Lustmord skriver:

  Fuck for forest var ju dom där som pippade live på scenen på någon rockkonsert. Skapligt dekadent :) De andra låter intressanta! Får hoppas de dyker upp på nån skärm nära mig någon gång.

 3. kata747 skriver:

  Ileea – Jag har redan hunnit med öppningsfilmen, Tzvetanka och Metsänpeitto! Och ja, tydligen är du den här gången lite för långt västerut… :-)

  Lustmord – Ja, där började hela faderallan bland annat! En del av filmerna kommer visas på bio även efter festivalen, osäker på om det gäller Finnkino eller något annat.. Jag återkommer :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s