Helsingforsiska novembertips

Det är förfan en mörk och hemsk onsdagkväll, och jag tänker köra lite kulturtips i Hellstinky. Eller något. (VARNING för megainlägg och tusen länkar.)

I måndags besökte jag Pop Up Art House vid Dianascenen. Pop Up Art House är, som namnet säger, en sorts tillfällig, konstnärlig explosion i form av en nydekorerad café/bar i teaterfoajén. I anslutning till baren ordnas en hel drös med programpunkter, föreställningar och fester. Bakom hela baletten står den feministiska, fria teatergruppen Blaue Frau och Ágnes Kaszás, som arrangerar Pop Up Art House för andra gången. Kolla in hela programmet på fb-eventet! Voima skrev också om Pop Up Art House.

Jag besökte spektaklet i studiebesökssyfte tillsammans med min klass. Vi tittade på föreställningen ”Blaue Frau do Paul Auster”, som var en tre timmar lång bit att tugga (på ett bra sätt!). Jag vill inte avslöja något desto mer, men jag är mäkta imponerad och rekommenderar verkligen att gå och titta. Det är många viktiga saker som kommer upp, och man får sig definitivt en tankeställare eller två. Ta tillfället i akt, eller avnjut ens ett glas vin med en flamingohatt på huvudet, och snacka med roliga människor!

*

Imorgon (28.11) är det vernissage på Sinne! Det är också en spännande spelning på Bar Loose, nämligen stonersen Mars Red Sky samt Tombstoned på scen. Dessvärre kommer jag glögga huvudet av mig med mina medstuderanden och knappast delta i någondera, men det är ju också viktigt. Att upprätthålla och smörja sina närmaste vänskapskontakter.

*

På fredag (29.11) släpps f e n o m e n a l a Ristos nya skiva II. I och för sig kan man redan lyssna på mästerverket på Nuorgams webbsida, men på fredag kommer jag förhoppningsvis få en fysisk platta direkt från Fonal på posten. Jag kan inte uttrycka mig bättre än Niko Peltonen redan gjort, utan håller snällt med i allt han säger. Med ett undantag, Pekko Käppis jouhikko i bl.a. Mikä estää meitä olemasta ihan kaikki? är inte störande, inte för mig personligen, den är hänförande och vacker. Kan ha något att göra med min kämppis som spelar jouhikko rätt så ofta här hemma? Hur som helst, efter att nyligen än en gång bevittnat många av de nya låtarna spelas live, är jag mer kär än någonsin. Plattan har varit grymt efterlängtad, och den når upp till alla (mina) förväntningar. Risto tar sig an stora ämnen, och gör något helt nytt av sin egen genre. Jag kanske svamlar, jag kanske har konstig smak, men rekommenderar även detta till alla obskyra och icke-obskyra hipsters där ute. Det här är vackert.

RISTO – II

Även här kommer jag sätta in ett dessvärre, jag jobbar nämligen kvällstid denna dag och kommer högst antagligen inte hinna hämta upp min skiva på posten innan det stänger. BUHUU.

En annan fantastisk grej som sker denna fredag är att DWEEZIL ZAPPA är i stan! Han kommer tillsammans med sitt entourage spela upp sin pappas (Zappas Frank, kanske ni har hört) skiva Roxy & Elsewhere i sin helhet. På Kulttuuritalo, kostar helt svinmycket för min tomt gapande portmonnä. Men sjukt coolt är det, hoppas någon twittrar därifrån, och avslöjar vart bandet styr kosan på efterfest.

*

På lördag (30.11) spelar Sigur Rós på Harwall-arenan. Jag hade redan gett upp alla förhoppningar om att kunna närvara, dels pga pengabrist och sådär – och vill man verkligen betala sig sjuk för att gå på ett gig med ett band man fullkomligen älskar, var man sen får sitta ner på en stol ungefär en kilometer från scenen? Nåväl, nu ordnade detta sig ganska smort, ty det fantastiska musikmediet Nuorgam bestämde sig för att ge mig och en vän biljetter. Enda kravet är att jag liverapporterar från spelningen allt vad jag hinner, på valfritt socialt medium. Mitt skrikskrattande leende sträcker sig runt hela huvudet. Följ med hashtaggen #SigurHKI!

Samma dag kommer det tidigare nämnda Nuorgam att upphöra. Sajten kommer finnas kvar, men inget nytt kommer skrivas. En hyllning/gråtfest kanske förekommer i ett separat inlägg.

*

commonsensecomplex

SAMMA DAG som Sigur Rós trollbinder huvudstaden, inleds även en viktig minifestival på teater Takomo, nämligen Common Sense Complex. En föreställning blir ”tre olika ställningstaganden om copyright, ägande, bytande och handel”. Det handlar i sin korthet om CMMN SNS PRJCT, ett föreställningskoncept av Laura Kalauz och Martin Schick, som den finska arbetsgruppen köpt rättigheterna till medan föreställningen pågick, och sätts upp här som en laglig kopia. Ytterligare görs det två helt illegala kopior på denna första kopia, och besökaren begår i princip ett brott genom att se på de föreställningarna. CMMN SNS PRJCT (legal copy) sattes upp redan på årets Hangö Teaterträff, tillsammans med Pekko Koskinens illegala version. Den billiga piratkopian av Jarkko Partanen är ny för den här omgången. Jag tycker det här konceptet är alldeles fantastiskt, och tycker att alla ska gå och titta.
Man kan köpa ett pass för alla tre föreställningar för ynka 24€ (ännu billigare för studerande!). 5.12 avslutas spektaklet med en diskussion kring dessa ämnen, om upphovsrätt, kopierande, ägande, osv.

*

Sist men inte minst, tänkte jag bara säga att Troja Mutanens hjärtbesvär fortfarande spelas på Universum, till exempel på söndag (1.12). Det är alltså eder undertecknade som välkomnar in publiken och fyller bägarna med vuxensaft i pausen, och så är det ju faktiskt en rätt underhållande föreställning man bjuds på. Kom kom, och snacka skit med mig om inget annat.

Exempel på diskussionsnivån. Jag älskar det.

*

En liten tittut i allt som jag vill göra under en halv vecka ungefär. Då har jag inte tagit i beaktande allt det där som jag missat, och verkligen BORDE gå på, eller som jag egentligen inte vill gå på men skulle i slutändan uppskatta. Prestationsångest, välkommen in.

Annonser
Helsingforsiska novembertips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s