Julångesten

Av alla högtider är det väl fullkomligen givet att julen är värst. Samtliga västlänningar går med på att det är ett koncentrat av shopping, påfrestning och förväntningar inklämt i åtminstone en vecka av året, och fast hur mycket man försöker komma överens om att skita i allt det där så HÄNDER det bara inte. Finns det traditioner från förr så är det någon fet traditionsorm som slingrar sig runt halsen på en och bara stryper åt hårdare och tajtare tills man kippar efter andan och bara MÅSTE gå och skaffa några klappar i all hast. För annars kommer ormen och har ihjäl dig, eller något. Du kommer få stryk från något håll.

För mig personligen är julen en känslostorm, ett enormt stressmoment, ett påtryckande helvete och i slutändan har man ändå lite myz och kul. Men där innan och under är det riktigt riktigt störigt. Huvudpoängen är att jag åker till min hemstad för att ha lite julledigt och träffa familj och folk jag inte hinner träffa så värst mycket annars. Jag strävar efter att kunna göra detta under lugna omständigheter och inte behöva ha bråttom någonstans, för det är väl ändå mys och gos och kärlek; stillhet hela julhelgen borde handla om. För det mesta misslyckas detta fatalt. Jag får inte välja själv, för svartsjuka och traditioner kommer i vägen. Julen har kommit att handla om det istället, vem jag väljer att ge min tid åt, och det resulterar allt som oftast i att jag själv mår ännu sämre.

I natt paketerar jag små triviala hastklappar i Helsingin Sanomat med rödvinssmak i munnen. Det luktar skinka i hela lokalen. Doggen ligger bredvid, jag lyssnar på Oranssi Pazuzu och jag kommer fan inte sova i natt heller.

 

EDIT:
Dessa nämnda traditioner inkluderar inte julgran, julbastu, julkyrka, julcruise, julresa, juldans, julgädda, julkaka eller jultomte.

Annonser
Julångesten

2 reaktioner på ”Julångesten

  1. Något år tar vi fanimej en Panike-inspirerad jul: bara en massa bastu, god mat, kaffe och kanske en gitarr, någonstans långt borta från civilisation och alla feta traditionsormar!

    P.S. Stryp ormen.

    P.P.S. Puss på dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s